Travel: Zakynthos – Dit zijn de Zakynthos hotspots

Zakynthos - Banana Baya

Het is alweer even geleden, maar in de eerste week van juni was ik een lucky bastard. Ik mocht namelijk acht dagen lang vertoeven op het oh zo fijne Zakynthos. Ons hotel was een regelrechte hit en dat hielp ons zeker om maximaal te genieten van deze ontspannen vakantie. Maar ook het eiland zelf vond ik echt onwijs fijn. Verwacht op Zakynthos geen moeilijk hippe taferelen. Verwacht daarentegen wel links en rechts wat toeristische commotie. Houd je daar niet van? Vermijd, ik herhaal: VERMIJD dan Laganas en Cameo eiland. Sommige online artikelen doen misschien anders vermoeden, maar hier druipt het van de ordinaire Engelsen die zich van plekken als de ‘Libido Bar’ naar ‘Alcohol World’ verplaatsen. En dat wil je niet. Tenminste. Dat gok ik zo. Wat je wel wil? Een bezoek brengen aan Banana Baya, Daphni Beach, The Keri Light House en zo verder. Want wat is het daar fijn. En gemoedelijk. En bijzonder. Lees verder voor al mijn favoriete Zakynthos hotspots…

Banana Baya

Banana Baya vind je in het Zuid-Westen van het eiland. Het is een breed strand. En hoewel ik, als ik op vakantie ben, doorgaans toch echt fan ben van kleine lieve strandjes, is Banana Baya absoluut de moeite waard. Waarom? Punt 1: Ze hebben hier hele mooie ligbedjes en het kost geen knoop om die te huren. Daarnaast: De menukaart is mega leuk. Niet alleen omdat ze er een ontzettend hippe illustrator op hebben losgelaten, maar ook omdat er heel wat anders op staat dan bij het gemiddelde Griekse restaurant. Hier kun je een lekkere clubsandwich bestellen, maar ook een mega lekkere salade met haloumi, honing en verse vijg bijvoorbeeld. Alles wordt op moderne wijze bereid en gepresenteerd. Het restaurant van Banana Baya ligt op een helling en vanaf daar heb je een mega mooi uitzicht over de zee.

Zakynthos Banana Baya
Zakynthos - Banana Beach
Zakynthos Banana Baya

Dafni Beach 

We besloten na een paar dagen maximaal ontspannen om erop uit te trekken voor een kleine roadtrip. In Tsilivi huurden we een Suzuki Jeep met open dak en we cruisten naar Laganas en Cameo Beach. Zoals gezegd zijn deze plekken zelf geen hit. Maar onderweg reden we wel door lieve dorpjes en mega mooie landschappen. Toen we het ellendige Laganas zo snel mogelijk ontvlucht waren, besloten we het over een andere boeg te gooien: We gingen naar Dafni Beach. En dat was een schot in de roos. Sowieso was de weg er naartoe te gek. Want: Alleen maar slingerpaadjes (we waren blij dat we een Jeep hadden) die afgewisseld werden met uitzichten op alleen maar groen en zee. We kwam kippen tegen, geiten, paarden en helaas links en rechts ook een zwerfhond of -kat. Maar afgezien van dit laatste was de trip te gek. Bij Dafni Beach aangekomen konden we uit drie strandtenten kiezen en wij kozen voor Porto Mela. Daar hebben we heerlijk onder een rieten parasol en wat schaduwbomen genoten van de middag. We aten met uitzicht op de turquoise zee en zagen zachtjes de zon ondergaan. Ook leuk: Op Dafni Beach vind je verschillende kleine hokjes. Die hokjes zijn geplaatst om de eieren van zeeschildpadden te beschermen. Niet dat je hier een schildpad ziet (daarvoor moet je dus in Laganas zijn, maar ik herhaal het nog maar eens: Dat wil je niet. Ook niet voor schildpadden) maar het idee dat op 5m van je zonnebedje kleine schildpadjes in hun ei wachten om de zee in te huppelen, is erg leuk! Vind ik dan. Hoe dan ook ga je bij Porto Mela sowieso genieten als je houd van: Gratis zonnebedjes, goedkope drankjes, een eenvoudige strandtent zonder muziek, een ontspannen vibe én maximale rust.

Zakynthos - Road trip
Dafni Beach - Zakynthos
Zakynthos - Dafni Beach
Dafi Beach - Zakynthos

Zakynthos stad

Zakynthos stad is leuk, maar in 1953 is het eiland getroffen door een aardbeving en toen is 50% van de gebouwen in Venetiaanse stijl ingestort. Daardoor is de bouwstijl op het eiland Zakynthos soms prachtig en soms droevig, in Zakynthos stad is dat niet anders. Maar de onwijs leuke haven en het levendige plein compenseren de droevige gebouwen die je zo nu en dan ziet staan. Op dit plein kun je prima terecht voor een lekker bord eten en een fijn glas wijn/bier/fris/wat jij wil. Het leukste van Zakynthos stad vond ik de rooftop bar Base op het plein. Deze bar is, zeker voor Zakynthos begrippen, aardig modern en vanaf een plekje op dit dakterras kun je prima van een drankje én de mensen op het plein genieten.

Zakynthos stad
Zakynthos stad
Zakynthos stad
Zakynthos stad

Keri Lighthouse restaurant

Er schijnt in het Zuiden van het eiland een waanzinnig mooi uitkijkpunt te zijn, maar dat is een aantal jaar geleden opgekocht door een of andere sjeik en dus is het nu private property en mag je er niet meer naartoe ofzo. Vaag verhaal. Maar gelukkig is er een oplossing: Boek een tafeltje bij het Keri Lighthouse Restaurant. Het andere uitzicht heb ik niet gezien, maar Het uitzicht bij dit restaurant is sowieso waanzinnig. We waren van plan om bij dit restaurant vóór zonsondergang aan te schuiven, maar dat, uhm, mislukte. Maakte eigenlijk geen drol uit, want ook na zonsondergang is het hier bizar mooi. De zee kleurt heel diep blauw, groen wordt nog groener en de rotsen lijken bijna licht te geven. Desalnietemin… Zorg, als het even kan, ervoor dat je er wél net voor zonsondergang bent, dan zie je namelijk beiden. En als ik je dan nog een tip mag geven: Bestel de pasta met garnalen want die is gewoonweg briljant! Het is wel dusdanig veel dat je hem ook prima met z’n tweeën kunt bestellen trouwens. Maar alleen opeten kan natuurlijk ook. Dan skip je het dessert en zit je weer goed…

Zakynthos - Keri Lighthouse
Zakynthos - Keri Lighthouse

Venus Beach
De vibe op Venus Beach was heel chill. Bovendien kun je er kano’s, jetski enzovoorts huren en dat is altijd beregezellig. Vind ik dan. Ook top: Ze hebben hier heer-lij-ke iced coffee. Die wordt standaard in hippe plastic bekers geschonken. De fruitsalade is hier top. De tzatziki met flatbread ook. De ceasar salad is een ramp. Verder leuk aan deze plek: De details. Daar is aandacht aan besteed. Oh en het heeft een zandstrand. Je kunt hier dus mega lekker in de zee zwemmen.

Zakynthos - Venus Beach
Zakynthos - Venus Beach
Zakynthos - Venus Beach
Zakynthos - Venus Beach

Boot huren

Yes, doen! Huur een boot. Dat is namelijk het allerfijnste wat je tijdens een Zakynthos vakantie kunt doen. Wij kozen ervoor om ons een dag lang prive rond te laten varen #luxepoezen #nouen. Maar er zijn natuurlijk ook voordeligere opties. We voeren met onze kapitein naar Shipwreck beach en de Blue Caves. Onderweg spotten we vleermuizen en snorkelden we wat. Heer-lijk. Over Shipwreck beach: Ga er vooral heen. Het is een van de toeristische highlights van Zakynthos en het is daadwerkelijk indrukwekkend. Maar ga vroeg. Op dit relatief kleine strand stroomt het namelijk gedurende de dag he-le-maal vol met toeristen en dan is de charme er echt heel snel af. Wij waren er rond 10u en toen liep er al zo’n honderd man rond. Nee, dat zie je niet op de foto’s, soms richt in mijn lens namelijk even de andere kant op 😉 Maar dit was toch zeker de situatie. De Blue Caves zijn mega leuk, maar vraag je schipper vooral om een leuk snorkelpunt! Het water rondom Zakynthos is namelijk onwijs helder, dus je ziet met een beetje geluk heel veel vissen. Hoera.

Boot huren - Zakynthos
Boot huren - Zakynthos
Boot huren - Zakynthos
Boot huren - Zakynthos
Boot huren - Zakynthos

The Fresh Orange Juice Stand

Als je via alle kronkelweggetjes naar het Noorden rijdt, kom je op een gegeven moment een vrolijk gekleurde caravan tegen. En bij deze caravan kun je een heer-lijk glas versgeperste jus d’orange bestellen. De eigenaresse van de tent is lekker milieu bewust, want ze vraagt je nadrukkelijk of je de tijd wil nemen om je jus daar even op te drinken, zodat ze het in een glas kan serveren. Liefst zo weinig mogelijk plastic. Kijk, deze chick is lekker bezig! Bovendien maakt ze mega lekkere sapjes en is deze spot ongelooflijk fotogeniek. Gaan dus.

Zakynthos Orange Juice Bar
Zakynthos Orange Juice Bar
Zakynthos Orange Juice Bar

So there you have it! Al mijn tips op een rijtje. Oh en als je het op een gegeven moment hebt geschoten met alle tzatziki’s en souvlaki’s en je bent bereid om wat meer te betalen voor een echt goed diner? Reserveer dan een tafeltje in het fine dining restaurant van Olea All Suites. Succes gegarandeerd!