Travel: New York – 15 fijne hotspots!

New York tips

Tsja, New York. Wat moeten we daar nou nog over zeggen? Er zijn boeken over geschreven, hits voor gecomponeerd en menig fotograaf heeft er zijn/haar hart op kunnen halen. Deze stad bruist. Al klinkt het woord ‘bruist’ ineens heel lullig en leeg als je rondhobbelt in the city that never sleeps. Want New York bruist in het kwadraat.

Het was voor mij de vierde keer dat ik deze fijne stad mocht bezoeken. Ditmaal vloog ik met m’n moeder, broertje, zusje en liefde naar de stad der steden. En dat was speciaal! Maar ook een marathon. Dus mijn tip, naast alle tips die ik je hieronder nog ga geven: Ga je een week naar New York? Doe dan vooral niet zoveel als dat wij gedaan hebben. Maar probeer de stad iets rustiger in je op te nemen. Wij kwamen namelijk he-le-maal gesloopt thuis. Voldaan. Met een hoofdletter V. Maar gesloopt. Volgende week deel ik al onze toeristische escapades met je. Deze week de fijnste restaurants, koffietenten en andere hotspots. Het devies: Pik van dit alles de krenten uit de pap. Haal tussendoor goed adem. En geniet! Maar dat moet in het te gekke New York City geen enkel probleem zijn…

The Fat Radish

The Fat Radish New York

Photocredits: The Fat Radish

We startten de eerste avond in New York met een bescheiden diner op een bescheiden spot, met enigszins lekker lompe naam: The Fat Radish. Deze tent met hoog country side gehalte aan de Lower East-Side zoog ons meteen in het New York City lifestyle. Woensdagavond was het, 22PM plaatselijke tijd, het was lastig een tafeltje te krijgen, people were looking fabulous en het personeel was wel blij dat we er waren, maar reageerde toch ook zeker een tikje arrogant op onze komst. Wij hadden een jetlag van hier tot Tokio dus totaal geen energie om ons over dit alles druk te maken. En toen we eenmaal aan een lange houten tafel zaten was het sowieso al snel goed. We wierpen namelijk een blik op de fijne fotokunst aan de muur, namen alle fabulousness van de mensen om ons heen in ons op en stortten ons vervolgens al snel op het creatieve en dus originele menu vol met lokale, vooral vegetarische gerechten. Mijn farro risotto was lekker, de roasted hen of the woods was nog lekkerder.

Maman Soho

Maman NYC Soho
Maman New York
Maman Soho

Op de eerste ochtend begonnen we ons ‘we-spelen-New-York-even-uit-avontuur’ met een fijn ontbijt. Mijn zusje en ik vonden online, onafhankelijk van elkaar, deze fijne spot: Maman. Maman is op verschillende plekken in de stad te vinden. Maar wij kozen voor het gemak voor de vestiging het dichtste bij ons hotel: Maman Soho. Doordeweeks kun je hier aan de bar voorin wat bestellen om dat vervolgens in het café achterin lekker op te eten/drinken. In het weekend is er table service. To go is trouwens ook een optie. Maar als je het café achterin eenmaal gezien hebt, wil je helemaal niks meenemen. Believe you me. Hier wil je neerploffen en alles in je opnemen. Van de locals tot het interieur. En van de muziek tot aan de oh zo lekkere geur van vers brood en gebak. Dit is net als The Fat Radish een tentje in de categorie ‘Hebben we niet in Amsterdam’ en dat vind ik fijn. De mozaïek-marmeren tafeltjes en brick walls zorgen voor mooie structuren, terwijl de gedroogde bloemetjes, het schattige servies en de lichtsnoeren het Pinterest-gehalte van deze spot opkrikken. Oh ja en dan zit er ook nog eens een belachelijk leuke shop aan vast. Bestel een almond croissant, een farmhouse granola parfait of smashed avocado tartine en je dag begint beter dan je had durven hopen!

Sonny Boy

Ook weer in the Lower East Side, net als The Fat Radish: Sonny Boy. Een tent die zich het beste laat omschrijven als ‘intiem’. Als hier, inclusief plekken aan de bar, 30 mensen kunnen zitten, is het serieus veel. De stijl is heel eenvoudig: Men neme wit geschilderde brick walls, een handvol abstracte kunst, Franse bistro stoeltjes, details in een diepe, bijna warme kleur turquoise, gedimd licht en grote ramen. De cocktailglazen doen je denken aan de jaren 20, de waterglazen zijn juist strak en van nu. De wijn is hip. En het eten ook. Maar dan wel zonder dat het allemaal al te ingewikkeld smaakt. In andere woorden: Een zogenaamde eclectische mix die werkt! In nog andere woorden: Een tent naar m’n hart. Kies een aantal gerechten om met je tafelgenoten te delen en het komt hier, bij Sonny Boy, helemaal goed!

Sisters Brooklyn

Sisters Broolkyn NYC

Tsja, dit bezoek verliep niet helemaal zoals gepland. Maar toch wil ik je deze tip even meegeven: Sisters in Brooklyn. Wij arriveerden om 10:37AM en toen bleek de keuken net dicht voor ontbijt. Dus pakten wij onze biezen en streken neer aan de overkant, bij de meest simpele bagel bar die je je maar kunt bedenken, waar het ook prima vertoeven bleek te zijn. Maar we baalden wel dat we de keuken van Sisters niet konden proberen. Zoals je op de foto kunt zien, is deze spot namelijk knapper dan knap en dus een oh zo fijne plek om een ontbijtje óf lunch te verorberen. Hoe het smaakt, durf ik je niet te zeggen. Wel kan ik je vertellen dat, mocht het tegenvallen, je altijd nog naar de bageltent aan de overkant kunt verkassen. Al kan ik me bijna niet voorstellen dat een tent die zo zorgvuldig is omgegaan met de inrichting (Sisters dus) niet de moeite waard is qua gerechten. Maar wel voor 10:30u binnen zijn dus. Anders is de chef onvermurwbaar. Helaas, helaas.

Augustine & The Temple Court

Augustine NYC
Augustine NYC
The Temple Court New York

Na dat ontbijt in Brooklyn, verkasten we naar Brooklyn Heights, wandelden we door het park, staken we de beroemde Brooklyn Bridge over en waren we na al dat gesjouw dus zekersteweten toe aan een fijne lunch. Als je vanaf Brooklyn de brug oversteekt naar New York, vind je aan het einde van de brug, op zo’n 100m afstand het mega leuke Augustine. Een typisch New Yorkse brasserie in Franse stijl. Jaren 20 chique. Mijn lievelings van chique. De plafonds zijn beschilderd, de muren bloemig betegeld, de banken zijn zacht en de tafels zijn rond. Het licht is gedimd. De gerechten zijn klassiek en de bediening is on-ge-looflijk spontaan. Zó leuk om hier te zijn. De prijs is niet flauw. Maar dat zul je op wel meer plekken in New York zo ervaren. Als je naar het toilet wil, word je naar de buren gestuurd en stap je via een tussendeur binnen bij Temple Court.

En het is daar waar je mond open valt van verbazing. Als Chuck Bass (Hoi, Gossip Girl fans) een restaurant was, was hij Temple Court. Deze plek is mysterieus, chique, fancy, rauw, arrogant en verwelkomend. Allemaal tegelijkertijd. De volgende keer dat ik in New York ben, weet ik zeker waar ik neerstrijk: Op deze spot. Of het nou voor een dirty martini aan de bar is of een diner met alles erop en eraan; deze spot is een plek waar je je hélemaal in onder wil dompelen. Waar je je innerlijke Alice in Wonderland wil challengen. Een plek waar je nooit meer weg wil gaan. Augustine is heerlijk, chique en gemoedelijk. Temple Court is bijna niet in woorden te omschrijven…

Vandal

Vandal NYC
Vandal NYC

Foto credits onderste foto: Vandal NYC

Vandal ligt in The Lower East Side, op de rand van Chinatown en het is een waanzinnig bijzondere plek. Vandal is namelijk gigantisch. Maar toch voelt het hier op geen enkel moment als een fabriek. Bij Vandal hebben ze een handvol ghetto gecombineerd met een flinke portie kunst. Dat zorgt voor een super vreemde combinatie. Maar wel een die werkt. In verschillende dining rooms kun je aanschuiven. Elke ruimte heeft haar eigen feel. Dat begint al bij de ingang. Je komt namelijk binnen in een optische illusie; de hele ruimte is verdeeld in zwart met witte blokken die allemaal een andere grote hebben en die je rustig maken terwijl je ondertussen een beetje duizelig wordt. Als je door de blokkenruimte bent gelopen, open je een deur en sta je ineens voor aan een desk. Links van die desk staat een 3m hoog, knalroze, Koons-achtig konijn. Achter de desk vind je een hostess die je met een brede glimlach naar je tafel brengt. Via de verschillende dining rooms loop je uiteindelijk naar de jouwe. En je zult zien dat nergens, maar dan ook nergens een stukje witte muur te vinden. Alles is groots en indrukwekkend beschilderd. De bediening is buitengewoon oplettend en bovendien erg vriendelijk. En dan is het eten ook nog eens top. De fish taco’s zijn super. De ahi tuna ook. De zalm is lekker en de bao buns zijn goed bereid. Ben je op zoek naar een lieve, intieme gelegenheid? Sla Vandal dan vooral over. Maar heb je zin in een bijzondere avond; een echte beleving; een avond waarop je misschien zelf een beetje overrompeld wordt? Dan is Vandal de plek waar je moet zijn.

Kawi

Kawi New York
Kawi New York

Kawi is het nieuwste New Yorkse restaurant van de Momofoku groep. Het restaurant was, om precies te zijn, net 5 dagen open voor diner toen wij er waren. Dat was te merken. De zaak zat bij lange na nog niet vol (al hadden wij ook wel een hele late reservering) en de bediening had moeite om flexibel met de gasten (ons dus) mee te bewegen. Bovendien was de knuffel-rock muziekkeuze op z’n minst opmerkelijk te nomen. En een laatste minpunt aan Kawi: Het ligt in een ongelooflijk ongezellig winkelcentrum en dat maakt je entree tot een vreemd soort beleving. Maar tóch wil ik Kawi niet onbenoemd laten. De keuken van Kawi is namelijk absoluut goed! Het eten hier is uit de kunst. Verrassend, origineel, kunstig, mooi, gebalanceerd en in proportie. Bij Kawi wordt Aziatisch gekookt en dan op zeer chique wijze. De wijn die hier wordt geschonken is overigens ook van bovengemiddelde kwaliteit! Wij gingen voor een vol vette Chardonnay en die bleek precies te zijn waar we behoefte aan hadden: Flink wat hout, zonder dat het platgeslagen en fantasieloos werd. Hoezee! Ook mooi bij Kawi: Het interieur klopt compleet met de kaart: Donker en warm hout voert de boventoon, terwijl het wordt afgewisseld met bloemig behang en zachte lederen bankjes. De stoelen zijn hoekig en strak, net als de tafeltjes. De keramieken borden geven het geheel op hun beurt een mooie down to earth draai. Kortom: Allerlei smaken en stijlen worden gemixt op een manier die werkt! Door het hoge niveau van de keuken, kan deze spot zich naar mijn idee echt nog ontwikkelen tot een van de topspots van New York! Ik zou dus zeggen: Zeker het proberen waard. Maar ik ga hier niet beweren dat deze plek nu al perfect is. Dus see for yourself. Als je wel een gokje durft te wagen, is Kawi in mijn optiek een hele goede om je geld op in te zetten.

Rosemary’s

Rosemary's New York
Rosemary's New York
Rosemary's New York

Rosemary’s brengt het Italiaanse farmers life naar de grote stad. Houten lampenkappen, houten stoeltjes, een groen met wit-gestreepte luifel, mozaïek voor de deur, veel groen en koperen pannen; dat vind je bij Rosemary’s naar hartenlust. De kaart is overwegend Italiaans. Maar de keuken is niet briljant. Wat mij betreft ga je hier vooral heen voor een lekkere kop koffie en om de sfeer eens goed in te ademenen. Ze hebben bij Rosemary’s een fijn terras en vanaf daar kun je de Greenwich-Village-people heerlijk observeren.

Café Boulud

Cafe Boulud New York

Foto credits onderste foto: Café Boulud.

Als je op zoek bent naar een über-Upper-East-Side-spot is het een héél goed idee om aan te schuiven bij Café Boulud. De Nate Archibalds en Blair Waldorfs van deze wereld hobbelen hier, opgevolgd door de Bart Bass’es en CeCe Van Der Woodsens (je m’excuse, ik liet het al eerder even doorschemeren: Ik ben groot Gossip Girl fan..), met gepaste trots voorbij. Althans, gepast? Laten we het houden op trots. Deze mensen zijn trots op hun wijk. Trots op hun labels. Trots op hun partner/hond/kind. Of gewoon ongelooflijk trots op zichzelf. Ook een optie. Chique omaatjes in Chanel, hippe 20-ers in Lulu Lemon en té knappe stelletjes onderweg naar een veel te dure lunch; je spot ze allemaal. En puur en alleen dit maakt Café Boulud al meer dan de moeite waard. Maar een vorkje prikken zou ik gewoon lekker even ergens anders doen. Want met een medium-gevulde portemonnee koop je bij Boulud waarschijnlijk enkel en alleen een mandje brood en een fles sparkling water. Deze spot is namelijk een gevalletje: Chique-stedelijk en dus méga prijzig. Niet per se erg, want je gaat naar Boulud voor het gevoel. En precies dat gevoel, die sfeer, de flair maakt dat een glas wijn hier 3x beter smaakt dan ergens anders. Toen wij bij Café Boulud zaten, streek er aan een tafel naast ons een ongelooflijk hip – Rolex meets Lacoste – stel met twee compleet gekapte showpoedels neer. Ik bedoel maar. Dat is toch gewoon genieten?

Beauty and Essex

Beauty and Essex
Beauty and Essex New Yorka

Foto credits onderste foto: Beauty and Essex New York

Ik tikte er eerder al eens een stuk over: Het inmiddels alom bekende (en nee, heus niet vanwege mijn schrijven, maar vanwege het schrijven van heel erg mega veel mensen) Beauty and Essex. Geen verrassing dus deze tent op deze lijst. Wel een must go. Wat mij betreft. En eigenlijk het allerleukste als je niet precies weet wat je kunt verwachten. Dus ga ik het kort houden: Onwijs lekker eten, in bite vorm gepresenteerd, mysterieuze sfeer en je komt binnen in een gitaarwinkel. Zucht. Echt zo ontzettend New Yorks dit. Als je dit niet meer leuk vindt, wat dan wel? Oh, nog één ding: Bestel de tomaten tartaar. You won’t know what hit you. Als je niet beter wist, zou je denken dat je gewoon steak tartaar zat te eten. Maar niks is minder waar. Geniaal gerecht!

Citizens Coffee

Citizens Coffee New York
Citizens New York
Citizens Coffee New York

Gewoon een heel fijn tentje met onwijs lekker ontbijt en een originele maar toch ook toegankelijke kaart. Zo zou ik Citizens Coffee omschrijven. Met haar frisse kleuren, minimalistische design, haar barbie bowl én haar pulled pork sandwich is dit een plek die voor heel veel verschillende soorten mensen leuk is om te bezoeken. De bediening is vriendelijk én je bevindt je hier heel dichtbij The Highline. Kun je dus mooi combineren. Oh en als je even wat werk wil verzetten, is Citizens Coffee ook een goede spot, want hier klapt menig New Yorker zijn of haar laptop open. Helemaal heerlijk toch? Om daar een uurtje tussen te gaan zitten met je velvet, matcha of golden latte? Ik weet het wel, de volgende keer dat ik New York bezoek.

Banter

Banter New York
Banter NYC
Banter NYC

Banter is een ‘zusje’ van het eerdergenoemde Sonny Boy. Maar Banter is vooral een spot zoals je deze eigenlijk alleen kent uit de bladen. Helemaal hip, helemaal design, helemaal kloppend. Klein, dat is het ook. Maar ach, wat maakt het uit? Zolang jij maar een plekje weet te veroveren. De lichtroze muren combineren op lieve wijze met de onwijs mooie lichthouten panelen. En de abstracte kunst die dan weer aan de lichtroze muren gehangen is, versterkt het krachtige en tegelijkertijd zachte interieur alleen nog maar meer. De eigenaren zijn Australisch en laat ik nou dol zijn op alles wat Australisch is! Zet in zo’n tent nog even een quinoa bowl met haloumi voor m’n neus en ik prijs mezelf gelukkig! Oh ook leuk: Als het niet regent dat het giet (zoals helaas, helaas tijdens ons bezoek wel het geval was) kun je ook nog plaatsnemen op het ieniminie Bali-style terrasje, dat vol staat met bananenplanten, aan de straatkant. Uniek sfeertje! Doen dus.

Le Botaniste

La Botaniste New York
La Botaniste New York

Alle health-freaks opgelet. Deze spot is voor jullie. Bij La Botaniste kun je lunchen en vroeg dineren (ze zijn open van 11u tot 21u). Alles is hier vegan. En hun motto? Let food be the medicine. Je kunt er terecht voor lekker spreads, fijne bowls en natuurlijk gezonde sapjes. Maar vegan betekent niet ‘saai’ en dat bewijst La Botaniste maar weer eens. Want naast dat de sapjes en bites hier onwijs lekker zijn, weet men hier ook prima welke wijn te schenken. Hoezee. Oh en het interieur is ook nog eens te gek. 19e eeuwse apotheek meets ’90s Brooklyn vibes. Maar ook: London meets Paris. Of zoiets. Weet ik veel. Ga zelf gewoon maar kijken, is sowieso leuker.

Hoxton Williamsburg

Klein's The Hoxton New York

Foto credits: Hoxton Williamsburg

The Hoxton is leuk. Altijd al gevonden, zal ik altijd blijven vinden. En dus besloten we het Hoxton in Brooklyn, Williamsburg om precies te zijn (belangrijke nuance want Williamsburg is het állerhipste deel van het op zich al hippe Brooklyn) te bezoeken. Niet om te tukken, want dat leek ons qua locatie niet zo handig, maar wel om een vorkje te prikken. En dat bleek een goede beslissing. Want:  Sowieso bracht ons dat in Williamsburg. En Williamsburg is dus leuk met de hoofdletter L. Maar het was ook een goede beslissing omdat Klein’s, het Hoxton restaurant een fijne spot bleek. De manier waarop je binnenkomt bij Klein’s is groots en meeslepend en de bar is dat net zo goed. De kaart is klassiek. Wat heel erg prima is. Jammer van dit diner was wel dat het restaurant bij lange na niet vol zat, waardoor een echt lekkere vibe een beetje ontbrak. Misschien een goed idee dus om, als je hier aanschuift, dat lekker in het weekend te doen. Maar staat een bezoekje aan Williamsburg sowieso op de planning, pak dan het Hoxton gewoon maar even mee. Het is namelijk een fijne plek om even langs te hobbelen. Al was het maar voor een kop koffie.

Westlight

Op zoek naar een lekker uitzichtje? Ga. Naar. Westlight. De view hier is namelijk helemaal het einde. Vanuit Brooklyn kijk je uit op de skyline van Manhattan. En laten we even wel wezen. Die skyline is magisch. De skyline der skylines. Vooral ‘s avonds. Als alle lampjes gaan branden. Want we zijn allemaal dol op lampjes. Toch? Als je met de lift naar boven bent gegaan, loop je binnen in een ruimte met glas van vloer tot plafond, ronde lampen aan het plafond, betoverende live muziek op de achtergrond en heel veel lage zitjes in afwisselend camel leer en turquiso velvet. Je weet wel, van die lekker knusse bankjes en poefjes. Door de combinatie van muziek en fijne inrichting geef je je per direct over aan de charmante vibe van Westlight. Wij sloten onze te gekke New York trip af met een bezoek aan deze indrukwekkende spot. En ik zou zeggen: Moet je ook doen. Al moet je natuurlijk helemaal niks. Behalve het lekkerzelf weten. Maar laat me je bij deze lichtelijk dwingend adviseren: Westlight is LEUK. Dus ga maar gewoon. Doe maar.