Travel: Kopenhagen – Amsterdam in het klein

Kopenhagen

Vorig weekend mocht ik naar Kopenhagen. En dat was te gek! Deze stad is vrij compact, waardoor je er niet als een razende Ronnie doorheen hoeft te scheuren, maar juist lekker alle tijd kunt nemen voor een handvol uitgebreide lunch- en koffiepauzes. Dat treft, want daar ben ik tijdens stedentrips altijd dól op. Bovendien is de architectuur in Kopenhagen strak en clean en tegelijkertijd schattig. Komt nog bij dat de mensen stijlvol, plus mega ontspannen en vriendelijk zijn. De hele stad doet me een beetje denken aan Amsterdam, maar dan minder ‘in your face’ ofzo. Nou goed, hoe je het ook wendt of keert, ik vind Kopenhagen een dikke vette aanrader! En daarom zette ik de allerfijnste spots voor je op een rijtje… 

Hotel SP34

Te beginnen bij dit fijne hotel! SP34 is onderdeel van de Brochner hotel-group; een boutique hotelketen die verspreid over Kopenhagen de fijnste kamers aanbiedt voor verschillende budgetten. De hotels zijn hoe dan ook stuk voor stuk stylish en hebben allemaal een geheel eigen stijl!

Wij sliepen dus in SP34 en dit hotel begrijpt maar al te goed wat ‘design’ betekent! De kamers kloppen namelijk als een bus. Zo zijn de muren in twee tinten grijs geschilderd en worden de ramen omarmd door een knap paar warme, antracietkleurige gordijnen. De ruimte wordt verlicht door stijlvolle lampen, die allen net even een ander design hebben en aan de tafel in deze ruimte staan replica’s van designerstoelen. Alles is clean, vormelijk en doordacht. Het ontwerp van het bed is een ‘you either love it or hate it’ gevalletje, maar ik vond het tof!

Het ontbijt bij SP34 is biologisch en awesome. En wanneer een ontbijt-criticus als ik dat beweert, betekent dat heel wat! Laat je ontbijt vooral ook op bed bezorgen. Kost je €8,- extra, maar levert je een totaal ontspannen ochtend op waarbij je lekker achterover geleund, zo lang in je pyjama kunt blijven chillen als je wil. Ondertussen geniet je van roerei, pannenkoeken, porrigde, yoghurt, vers fruit en meer!

De service bij SP34 is overigens ook ontzettend fijn. Restaurants en taxi’s worden met een glimlach voor je geboekt en hoewel de staff van SP34 niet snel een gesprek zal starten, blijken ze toch echt wel over humor en openheid te beschikken wanneer jij dat andersom wel doet.

Dan nog een plus met betrekking tot dit hotel: Je kunt er fietsen huren. En als Nederlander doe je dat natuurlijk meteen, want dit is de ideale manier om niet alleen het centrum, maar ook de buitenwijken te verkennen…

SP34 Kopenhagen
SP34 Kopenhagen
SP34 Kopenhagen
SP34 Kopenhagen

Café Atelier September

Dit is de knapste plek van Kopenhagen om te gaan lunchen dan wel koffiedrinken, als je het mij vraagt! Het interieur is origineel en pakkend. Er is gebruik gemaakt van de oude elementen van het pand en tegelijkertijd ademt dit café een hippe 2018-vibe. Aan de bar bij het raam vind je de hipsters van Kopenhagen, al wandelt er ook gerust een gezin met drie kids binnen bij Atelier September.

De sfeer is dus laagdrempelig en gemoedelijk, maar belangrijker nog: Het eten is goed! Ik ging voor de shakshuka en die werd met verve bereid. Lekker kruidig, niet te zout, perfect gepocheerd ei. Dat! Daarnaast smaakte ook de avocado op toast erg goed. Al moeten we eerlijk zijn: Aan die laatste kun je niet heel veel fout doen.

Bestel hier ook gerust een iced matcha. Bij Atelier September bereiden ze die namelijk op een hele milde manier. Dus als jij de reguliere matcha smaak wat heftig vindt, maar het in de basis wel lekker vindt, zit je met deze variant helemaal goed.

Probeer bij Atelier September een plekje aan het raam te bemachtigen, er valt namelijk genoeg te zien in de straten van Kopenhagen. En zijn juist die plekken al bezet? Neem dan lekker plaats aan één van de lange tafels. Wie weet kom je wel met wat gezellige locals in gesprek.

Atelier Septembre Kopenhagen
Septembre Kopenhagen

Kunsthal Charlottenburg

Houd jij van moderne kunst en design, plus kun je een goede kop koffie wel waarderen? Loop dan eens binnen bij Kunsthal Charlottenburg. Deze kunsthal is best experimenteel, maar niet op een ‘ok-ik-begrijp-er-niks-meer-van-manier’. Vond ik dan. Toen wij er waren werd bijvoorbeeld een schip tentoongesteld waarmee ooit eens 10 mensen, totale vreemden van elkaar, de open zee op waren gegaan, bij wijze van sociaal experiment. Je kon in het schip de interviews met deze proefkonijnen zien en horen en zelf ervaren hoe klein dat gekke schip eigenlijk was.

Daarnaast kon je next level VR ervaren en waren er interessante films over klimaat en racisme te zien. Dat alles gebeurde in een aantal stunning ruimtes, waar ik meteen mijn bed en bankstel in wilde plaatsen. Want man, wat was het hier mooi.

In de centrale hal van Kunsthal Charlottenburg vind je een uber-stylish koffiebar, dus ook een bakkie pleur hoef je hier niet te missen. Ik vond deze kunsthal het einde. Maar beoordeel vooral zelf. Het grote voordeel: Het ligt aan de beroemde Kopenhagen-haven (al is dat wanneer je het vertaalt wat dubbel-op, maar ach) en je betaalt geen entree. Vind je het dus niks? Sta je zo weer buiten..

Charlottenburg Kopenhagen
Charlottenburg Kopenhagen

The Union Kitchen

The Union Kitchen is een stoere ontbijtbar, ingericht op hangovers. Je kunt hier om 10u ‘s ochtends al plaats nemen aan de bar. En dan heb je twee keuzes: Verder gaan waar je gebleven was óf starten met een gingershot. Kies je voor het laatste? Dan wordt het gembersap in een shotglaasje voor je neus gezet en doet de barman met je mee. Net zoals je de avond daarvoor misschien wel tequilla shots deed. Maar dan ietsjes beter voor je, zullen we maar zeggen.

De koffie is bij Union Kitchen is met haar recalcitrante teksten lekker provocerend en smaakt bovendien goed. Al moet je, wanneer je een cappuccino bestelt, geen fijne schuimlaag verwachten. Romige koffies zijn bij Union Kitchen namelijk niet de specialiteit.

Maar voor een vers glas jus d’orange, lekker gepocheerd ei op avocado toast of een goed bord scrammbled eggs ben je bij Union Kitchen zeker aan het juiste adres. En ben je echt naar de haaien? Dan kun je hier altijd nog een ‘Immortal Joe’ bestellen. Steak, bacon, worst, ei & kaas wordt dan op een huisgemaakt aardappelbroodje aan je uitgeserveerd. Oh ja, en je krijgt er truffel frietjes bij. Mij niet gezien. Maar ach, het staat wel leuk op de kaart 😉

Kopenhagen
Union Cafe Kopenhagen

Design Museum Danmark

Denemarken is natuurlijk onderdeel van Scandinavië en zoals we allemaal weten, staan de Scandinaviërs bekend om hun onberispelijke design. En precies daarom is het een heel goed idee om Design Museum Danmark te bezoeken. Toen wij er waren, viel ik met m’n neus in de boter. Er was namelijk net een expo over de invloed van Japan op ons hedendaagse design én er was een expo over de geschiedenis van design stoelen. Maakte mij blij.

Maar ook de vast collectie is tof en inspirerend om te zien. Bovendien heeft Design Museum Danmark een heel fijn en knap café, waar je voor, na of tijdens je bezoek van een kop koffie/thee plus heerlijke Deense cinamon roll kunt genieten.

Design Museum Kopenhagen
Design Museum Kopenhagen
Design Museum Kopenhagen

HAY House

We blijven nog heel even hangen in dat Deense design. Want hoewel je het merk HAY misschien wel kent en dat op zich niet zoveel nieuws is, is het HAY house wel écht de moeite waard om even te bezoeken. Al was het maar vanwege het fijne uitzicht op het Amagertorv (het mooie plein, te midden van het winkelgedeelte van Kopenhagen). Deze winkel inspireert zo ontzettend op het gebied van interieur.

Dikke vette complimenten als je hier naar buiten weten te komen zonder ook maar een inimini aankoop. Loop gewoon rustig rond op de drie verdiepingen die het HAY house telt, plof even neer op een bank en verwonder je over de toffe kunst die tussen al het design door hangt. Je bent er zo een uurtje zoet. En dat is een heel fijn uur kan ik je vertellen.

HAY house Kopenhagen
HAY house Kopenhagen

Apollo Bar & Kantine

Apollo is mega eigenzinnig. En dat maakt het ook precies zo leuk. Van een gipsenbeeld van een torso inclusief mannelijke onderkant (Godsamme, netjes verwoord dit..) tot een super grote poster van een paddestoel die ook zomaar in Groep 3 zou kunnen hangen. Het lijkt allemaal heel random en toch past alles bij elkaar. De koffie is er lekker en de borden waarop de gerechten gepresenteerd worden, zijn next-level prachtig.

Ik heb het eten zelf niet geproefd omdat ik nog vol zat van The Union Kitchen. Maar ga het gerust proberen, want Apollo is een zusje van Atelier Septembre en daar was het eten helemaal top!

Apollo Kopenhagen
Apollo Kopenhagen
Apollo Kopenhagen

Prolog Coffeebar

God, wat is Prolog hip. Zo hip, dat alle krukken die er staan precies niet lekker zitten en het meisje achter de bar afstandelijk (omdat: verlegen) en toch tof is. Zo hip. Het fijne aan deze tent: Het ziet er cool uit, de blauwe krukjes buiten zijn origineel, de tijdschriften (The New Yorker & Drift) zijn on point en je kunt er heerlijk verse croissantjes eten. Oh en de muziek is ook te gek, van jaren 80 jazz tot klassiek en alles daar tussenin. Dit tentje in Vesterbro ligt wel een stukje uit het centrum, dus ga er alleen langs als je deze wijk toch al wilde bezoeken. Ik vond het super, maar het is het omrijden niet perse waard.

Prolog Kopenhagen
Prolog Copenhagen