Travel: Berlijn – De allerfijnste hotspots

Hotspots Berlijn

‘Du bist verruckt mein kind, du must nach Berlin.’ Met die tekst begon mijn weekend vorige week. Het stond op een kaartje dat mijn vader me in de hand duwde op het moment dat ik bij hem in de auto stapte. Hij had een weekendje weg voor me gepland en tot dit moment wist ik niet waarheen. Maar wow! Het werd Berlijn dus. Echt he-le-maal te gek. Want daar was ik dus nog nooit geweest. En het was nog toffer dan ik me van tevoren bedacht had. Echt zo super fijn. De leukste Berlin hotspots die ik ontdekt heb, deel ik natuurlijk graag met je. En tussendoor ook wat culturele dingetjes die je naar mijn idee niet mag missen…  

1. House of Small Wonder 

We begonnen met ontbijt bij The House of Small wonder. Of nou ja, eigenlijk brunch, want onderweg naar deze toffe spot kwamen we de Brandenburger Tor, de Reichstag en het Holocaust monument tegen en daar konden we natuurlijk niet zomaar even snel voorbij rijden. Hoe dan ook, eenmaal aangekomen bij The House of Small Wonder, verwonderden we ons daadwerkelijk. Voornamelijk over de entree, want die is te gek! Maar ook het behang met tropische vogels, het gevoel dat je in een kas zit én de kaart waren bijzonder. Ik koos voor een croissant met roerei met rozemarijn en mijn papa at een croque madame. Maar je kunt hier bijvoorbeeld ook gaan voor gerechten als katsu don, onigiri of saboro don. Want deze toko is in Aziatische handen. En als ik er nog eens terug ga, ga ik ook zeker één van deze bijzondere gerechten proberen. Want het zag er allemaal maar al te lekker uit. Wat je ook kiest, in deze tent heerst sowieso een ontspannen en creatieve sfeer. Heel erg fijn.

Berlijn: House of Small Wonder
Berlijn: House of Small Wonder
Berlijn: House of Small Wonder

2. Roamers
Na het holocaust museum bezocht te hebben (Nee, misschien niet zo gezellig, maar bij een bezoek aan Berlijn kun je dit soort plekken toch echt niet overslaan vindt ik. Althans, niet voor de eerste keer), besloten we met onze fietsen richting Kreuzberg te gaan. Volgens vele gidsjes het hippere gedeelte van Berlijn. En dus streken we precies daar neer voor lunch. Bij Roamers. Deze spot heeft een alternatief sfeertje en doet een beetje Amerikaans aan. Precies zoals de eigenaars het bedoeld hebben. Ik viel persoonlijk vooral voor de zalmroze voorgevel. Maar eenmaal binnen/op het terras van deze bizar leuke tent kun je ook absoluut genieten van waanzinnig lekkere gerechten. Ik kan de yoghurt met granola, de cheesecake en de gepocheerde eieren van harte aanbevelen. En hartjes koffies en smoothies serveren ze hier ook met veel plezier.

Berlijn: Roamers
Berlijn: Roamers
Berlijn: Roamers
Berlijn: Roamers

3. Ora

Tussen lunch en diner in, maakten we een tussenstop bij checkpoint Charlie. Een indrukwekkend punt, zeker als je leest wat daar allemaal is voorgevallen en wat voor strategisch punt het eigenlijk was. Veel mensen gaan hier lachend op de foto, wat er naar mijn idee op duidt dat ze juist niet helemaal doorhadden waar het checkpoint (dat overigens een replica is) symbool voor stond. Maar dat terzijde. Dat diner dus, een iets gezelliger onderwerp, voor het diner gingen we naar Ora, een toffe spot die vroeger als apotheek fungeerde. En precies dat karakter hebben ze helemaal in stand gehouden. Super tof. Deze plek is oldskool en toch hip, ze kunnen er lekker koken en de cocktails? Die zijn bril-jant. Probeer de ‘Penecilin’ wanneer je van een sour cocktail houdt; een soort van liquid zure mat. Ik zou er liefst nu nog eentje thuis laten bezorgen. De parelgort risotto was trouwens ook te gek, bij het brood kregen we een selderie boter en de steaktartaar was super lekker gekruid. Bijzondere plek dus om een vorkje te gaan prikken. Sowieso is de sfeer rondom de Oranienplatz heel tof. Genoeg leuke spots ook voor het geval je op de bonnefooi een fijn restaurantje wil zoeken.

Berlijn: Ora
Berlijn: Ora
Berlijn: Ora

4. Holzmarkt

‘Kijk!’ zei m’n vader terwijl we het water over fietsten en hij naar de overkant wees ‘Dat is nou wat ze noemen een echte. Uhm. Hipster-spot’. Ik moest glimlachen om deze tekst en vroeg hem wat hij bedoelde. Hij vertelde dat hij de vorige keer in Berlijn een rondvaart over het water had gehad. En de gids had hem verteld dat daar aan de waterkant de hipsters van Berlijn samen kwamen. ‘Zullen we eens gaan kijken?’ was zijn volgende tekst. Ik was inmiddels wel nieuwsgierig en dus cruisten we er heen. En inderdaad. Kris kras door elkaar zaten ze, de hipsters. Met een biertje en een pizza punt. Veel stelletjes, maar ook groepjes vrienden. Tussen het kampvuur, de streetart en de lege olievaten zaten ze het maar wat gezellig te hebben. Deze spot had een festivalsfeer ten top! Echt heel erg leuk en echt een aanrader voor iedereen die zin heeft om een avondje tussen de locals achterover te leunen een hipster uit te hangen. Moet kunnen zo nu en dan, toch? 😉

Berlijn: Holtzmarkt
Berlijn: Holtzmarkt
Berlijn: Holtzmarkt
Berlijn: Holtzmarkt

5. Distrikt

De één na laatste stop van ons verblijf was Distrikt, een plek die in Berlijn bekend staat om haar té lekkere pannenkoeken. En dat kan ik inmiddels beamen. Deze fluffy vrienden zijn heerlijk licht en precies zoet genoeg. Tel daar de maple sirup, citrus boter en granola bij op en je wil Distrikt nooit meer verlaten. De gepocheerde eieren worden hier ook gemaakt zoals het hoort. En de hartjeskoffie smaakt prima. Als het mooi weer is, kun je hier lekker buiten zitten, maar binnen is het ook prima vertoeven. Van ontbijt tot lunch en een paar keer per jaar diner; bij Distrikt zit je gegarandeerd goed.

Na dat laatste ontbijtje in Berlijn fietsten we via Tiergarten naar het Berlijnse fotografiemuseum aka C/O Berlin. Op het moment dat wij er waren, was er een hele toffe expo bezig, namelijk van William Klein, een naam die ik hiervoor nooit gehoord had, maar die me nu sowieso bij zal blijven. Zijn stijl, als een soort van fly on the wall, zorgt voor de meest indrukwekkende, grappige en sneue platen en dat maakt indruk. Met name zijn foto’s van New York in de 50’s vond ik te gek. Na de expo bezichtigd te hebben, schoven we snel een broodje naar binnen, leverden de fietsen in en verkasten over de Deutsche Autobahn weer naar ons kleine maar fijne Nederland. Ik deed er maar liefst 11u over om terug in Amsterdam te komen, maar ze waren het alle 11 dubbel en dwars waard. Want wat was dit een bijzonder weekend, een toffe stad en een mooie ervaring. Ik kom zeker nog terug in Berlijn. Nog geen idee wanneer. Waarschijnlijk zodra ik weer eens ‘verruckt’ ben.