Hotspot: ARC. Amsterdam – Dineren in het oude stadsarchief

ARC. Amsterdam

Wat is het toch fijn als je een restaurant binnenloopt en meteen al weet dat alles klopt. Je hoeft niet te twijfelen. Vanavond komt het allemaal goed. Dat. Precies dat gevoel had ik toen ik op een ijskoude avond bij ARC. Amsterdam binnenliep. De barre tocht, op die avond waarop compleet Nederland binnen bleef omdat de gevoelstemperatuur -20 was, was snel vergeten. Al was het alleen maar door de warme ontvangst van Peter Lute, eigenaar van ARC. Amsterdam…

ARC. Amsterdam

Met een glimlach, een stevige handdruk en enthousiaste verhalen over zijn nieuwste ‘kind’ werden we door Peter en zijn staff ontvangen bij ARC. Maar het bleef deze avond niet alleen bij kind words en een ge-glimlach. Want laat ik eens beginnen bij het gebouw waarin ARC. Amsterdam zich bevindt, dat is sowieso te gek! Het oude stadsarchief, waar sinds kort 5-sterrenhotel Pesana gevestigd is, draagt verhalen met zich mee. En dat voel je. Heb je je fiets voor het prachtige gebouw op slot gezet en wandel je via het terras de cocktailbar binnen? Dan zie je dat de verhalen in 2018 gewoon lekker verder gaan. Bij ARC. Amsterdam vind je niet alleen historie. Er wordt ook zeker aan de toekomst gebouwd.

ARC. Amsterdam

Het interieur is modern. Lekker strak. Niet teveel poespas, maar net genoeg frutsels om het sfeervol te maken. Kijk, zo kun je optimaal van je bord eten én elkaar genieten! En ik weet natuurlijk niet hoe het met dat gezelschap van jou zit. Maar met dat bord eten komt het sowieso wel goed. Want koken? Dat kunnen ze hier!

ARC. Amsterdam

Peter staat bij ARC. niet zelf in de keuken, maar houdt juist het complete overzicht. En dat bevalt hem erg goed, zo vertelde hij op de openingsavond. Mij ook trouwens. Want de lokale ingrediënten die tot internationale gerechten verwerkt zijn, vallen bij mij letterlijk en figuurlijk goed in de smaak. Mijn persoonlijke favorieten deze avond? Sowieso de kokos-wasabi marshmallow die als amuse werd geserveerd. Ook al moet je hem van je hand af eten (dat vind ik toch altijd lichtelijk ongemakkelijk. Ik ben er namelijk gewoon te onhandig voor), deze apetizer met curry en koriander smaakte aan alle kanten mooi en was compleet in balans. Ook de aubergine ‘filet americain’ met gamba was te gek. Hallo smaakvol gerecht! Maar mijn nummer 1 deze avond: Het dessert van biet. En dat terwijl ik niet eens van biet houd. Kun je nagaan. Het woord ‘smaakexplosie’ was op deze afsluiter 100% van toepassing. Alle smaken ondersteunden elkaar én tilden elkaar naar een nog hoger niveau. Briljant! Oh en de wijnen die deze avond geschonken werden? Die waren ook nog eens knetter goed. Hoe-ra!

ARC. Amsterdam

Ze hebben bij ARC. Amsterdam overigens ook een super mooi vegetarisch menu. En ik kan überhaupt niet wachten om binnenkort eens terug te gaan om een heleboel andere gerechten te proberen. Wie weet zie ik je daar? Lijkt mij een heel goed idee…