Travel: Antwerpen – Hier moet je zijn

Antwerpen restaurants

Och. Antwerpen. Wat blijf je toch een fijne stad! Ik mocht afgelopen januari weer eens in Antwerpen rondhuppelen. En hoewel ik dól ben op de Antwerpse klassiekers zoals Divers en Bourla of juist Tinsel, wilde ik dit keer eens wat nieuwe spots proberen. And so I did. Zo heerlijk; Dat je nét denkt dat je een stad kent. Maar dat die stad een keiharde ‘dacht het niet!’ jouw kant op slingert. En je dus allemaal nieuwe toffe spots ontdekt. Keep it coming Anvers. Want ik ben er dol op. Mijn selectie oh zo fijne restaurants/hotspots/etablisementen/geef het beestje een naam, deel ik hieronder met je…

Boulevard Leopold

Boulevard Leopold
Boulevard Leopold
Boulevard Leopold
Boulevard Leopold

We (ik en mijn vriendinnetje Mirte) logeerden bij Boulevard Leopold. En een verblijf bij Boulevard Leopold is bijzonder! In de positieve zin van het woord. Ik ken geen hotel als dit. Of bed and breakfast, zo je wilt. De eigenaar van Boulevard Leopold verzamelt namelijk alles wat los en vast zit, waardoor elke hoek – of het nou om de hotelkamers of de ontbijtruimte gaat – oogt als een klein museum. De koffietafel is gemaakt van stapels boeken. Er staan meer stolpen (met daaronder allerlei bijzonders) dan een mens kan tellen. En het ontbijt is met liefde bereid. Dat proef je. De eigenaar is vriendelijk en de prijs heel erg prima. Er is eigenlijk maar 1 maar: Ik zou hier liever niet alleen slapen. Door al die mysterieuze items die er overdag zo cool uitzien, is het ‘s nachts bij Leopold een klein beetje spannend. Al moet ik daar dan weer een kleine kanttekening bij maken: Ik ben echt een zeikerd die bij wijze van al recht overeind in bed zit als er in het Hilton een deur kraakt. Maar toch. Ik dacht: Ik zeg het effe. Heb je een grote sterke man bij je? Gáán. Juist extra fijn dan deze plek. Maar als je alleen reist, kun je misschien beter bij een adres als Rosier 10 onderduiken…

Cesar

Cesar
Cesar
Cesar Antwerpen
Cesar Antwerpen

Ja hoor. Dit is er weer zo een. Zo’n plek die ik zelf nog eens helemaal moet uitdokteren, maar jullie toch niet wil onthouden! Ik liep namelijk bij Cesar naar binnen omdat ik dacht dat het een hele toffe interieur shop was. Dat bleek waar. Maar daarnaast bleek het vooral ook een heel fijn lunch annex koffietentje te zijn. Hoezee! Met een vega/vegan lunch en om je heen het mooiste design. Kijk, zo zie ik het graag. Ik had alleen net gegeten. Dus kan je precies niks vertellen over de kwaliteit van het menu. Maar geloof mij: De volgende keer dat ik zelf in Antwerpen ben, ga ik de kaart bij Cesar proberen. En misschien scoor ik dan ook meteen iets moois voor in huis. Ik bedoel… Als we dan toch bezig zijn.

Le John

Le John Antwerpen
Le John Antwerpen
Le John Antwerpen

Holy sh*t! Dit is zo’n tent waar je binnenloopt en per direct denkt: ‘Deze vibe is veel te cool voor mij. Maar man, wat word ik er blij van.’ Ten minste, zo voelde het voor mij toen ik Le John binnen ging. Misschien ben jij een mega hipster en minder snel onder de indruk. Maar sowieso een feit: In dit restaurant houden ze van kwaliteit. Dat zie je sowieso per direct terug in het interieur. Er gebeurt vrijwel niks, maar wát er gebeurt is helemaal raak. Het licht is perfect uitgedacht, de items die er staan zijn design 2.0 en er heerst rust. Zodat dat wát er staat/ligt/hangt de volle aandacht krijgt. Deze gedachtegang past natuurlijk perfect bij de Italiaanse keuken. Gelukkig dus maar dat ze bij Le John graag Italiaanse gerechten bereiden. Ik ben zelf dól op pasta, dus de tortellini met pompoen, salieboter en citroen was de mijne. En dat bleek een goede keuze. Het gerecht was bijzonder goed op smaak gebracht! Ben jij niet zo’n pasta-person? Weet dan dat je bij Le John ook prima voor bijvoorbeeld lam, zeebaars of runderlende kunt kiezen. Lekker divers dus. Voor ieder wat wils. Dan nog even leuk om te vermelden: De drankkaart is, net als het interieur, met zorg uitgekozen én origineel. Ik dronk er bijvoorbeeld het beste alcohol vrije biertje ooit. En dan tot slot: Probeer bij Le John niet te verdwalen als je naar het toilet gaat, want wanneer je besluit de wc te zoeken, kom je er ineens achter dat dit restaurant twee trappenhuizen bezit én een verborgen cocktailbar. Maar goed, laten we even eerlijk zijn: Zelfs als je daar eindigt, heb je gewoon een hele gezellige avond. Veel plezier, zou ik zeggen!

Cronopio

Cronopio Antwerpen
Cronopio Antwerpen
Cronopio Antwerpen

Een cronopio is een soort fictief persoon die in verschillende boeken van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar voorkomt. Dat je het weet! Maar belangrijker nog: Cronopio is een boekenwinkel in Antwerpen, schuin tegenover Cesar, waar je koffie kunt halen en kunt lunchen. Wat mij betreft het perfecte concept! En dus is ‘Lekker aanschuiven’ de beste tip die ik je kan geven. Hier duik je met je neus in de boeken terwijl je een cappuccino achterover slaat, lees je de krant en kom je artistieke Antwerpse types tegen. Heerlijk toch?

Monique Stam

Monique Stam Antwerpen
Monique Stam Antwerpen
Monique Stam Antwerpen

Hoe ouder ik word, hoe meer ik me aangetrokken voel tot interieurwinkels. En als je de winkel van Monique Stam ziet, snap je waarom. Het is een explosie van creativiteit. Alle dingen waarvan jij en ik waarschijnlijk zouden zeggen: ‘Oeh, dat wordt wel heel heftig bij elkaar.’ zet zij samen neer. En dan bedenkt ze er nog iets bij. En dat wérkt! Ik vind het knap. Sowieso een heerlijke plek om je te laten inspireren dus. Helemaal achterin vind je een bar én de ingang naar de fantastisch mooie tuin. Maar volgens mij wordt al dat fijns alleen gebruikt voor besloten events. Ach gelukkig is er ook zonder cocktail in de zon genoeg moois te bekijken bij Monique. Naast die pracht en praal aan interieur verkoopt ze namelijk ook kleding. En daar zitten heerlijk hippe items, voor een klein maar fijne prijs tussen. Hoef je niet eens zo heel goed voor te zoeken.

Cuisinette Domestic

Cuisinette Domestic
Cuisinette Domestic
Cuisinette Domestic Antwerpen
Cuisinette Domestic Antwerpen

Zoals je misschien wel weet, ben ik gróót fan van Parijs! Maar helaas ligt Parijs toch niet bepaald om de hoek. En laten we eerlijk zijn: In Antwerpen ben je binnen no time! Ik was dus door het dolle heen (ja, door het dolle heen, ja) toen ik een piepklein stukje Parijs in Antwerpen vond. De naam van deze parel? Cuisinette Domestic. Het is een van de smalste panden in heel Antwerpen en als je binnen stapt, denk je in eerste instantie dat je gewoon een extreem schattige (lees: Franse) bakkerij bent binnen gestapt. En hoewel de bakkerij van Cuisinette Domestic een erg goede naam heeft in Antwerpen, houdt het feest daar nog niet op. Ga de trap op naar de eerste verdieping en je ziet twee prachtige zalen, de één geel, de ander roze. In deze zalen kun je tussen 11u en 18u genieten van een fijne high tea. Maar helemaal achterin de zaak zit ook nog een fijne plek verstopt, in de vorm van een broodjeszaak. Je zit er letterlijk in de keuken en geniet er van locals, kraakvers brood én dus die Parijse sfeer. Ik ga de volgende keer weer. Zie ik je daar?